Turen til Vigdalen var en tur med fokus på sikker og trygg
ferdsel i på topptur, øke erfaringen med kameratredning i snøskred og bålkos
med sosial profil. Dette var en overnattingstur fra onsdag til torsdag i telt
hvor vi den ene dagen hadde fokus på skred og den andre dagen på topptur til
Buskrednosi eller Kattøyri. Den sosiale biten på denne turen var viktig og vi
hadde derfor planer om å lage mat i 3 store grupper. For å få dette til måtte
vi ha bål. Dette viste seg helt klart å være en utfordring på denne turen til
Vigdalen. Jeg skal derfor i dette
innlegget utdype hvordan man lager et godt vinterbål.
![]() |
Dårlig plattform. |
Bål på kalde vinterkvelder kan gjøre store innvirkninger på
humøret, trivsel og den sosiale biten. På samme tid er det en effektiv kilde
til matlaging og tørking av klær. I noen tilfeller er vinterbålet også helt
nødvendig for overlevelse. Jeg begynner først med å forklare hva som skiller et
vanlig bål fra et vinterbål. Noe av grunnen til at vi kaller det vinterbål er
at underlaget vi lager bålet på som regel består av snø.
Ved å lage et bål rett oppå snøen vil du etter hvert merke
at bålet forsvinner og graver seg lenger og lenger ned. Dette kan ofte kvele
bålet og mye av varmen forsvinner (Lånkan, 2016). Det er derfor svært viktig at
vinterbålet ditt forberedes godt før på tenning (Lappegard & Lium, 2013).
Trikset er å lage en god plattform med større våte stokker i
botn som gjør at bålet holder seg oppå snøen og bruker lang tid på å grave seg
ned. Denne plattformen må være tett og ganske stor slik at bålet som du lager
opppå etterpå ikke forsvinner ned i mellom stokkene. Da er du like langt. Det
kan være ekstra lurt å lage flere slike plattformer oppå hverandre får å få en
bedre lufttilførsel til bålet. Når man har en god plattform av litt våtere ved
kan man begynne å bygge opp bålet på ulike vis. Det er nå viktig å bruke god
tid på forberedelsene og oppbygningen videre slik at dette ikke slår tilbake på
deg senere. I den kalde vinternatten kan det være begrenset hvor mange forsøk
du får bruke.
Mindre tørre pinner og opptenningsmateriale må være tørt.
Børke-never og tørre kvister som du finner under gran og furu trærne er ideell
opptenningsved. Helt til slutt sørg for at du har rikelig med tørre kvister og
ved tilgjengelig før du tenner på bålet (Lånkan, 2016). Man må ofte jobbe litt
med bålet på vinterstid og det er derfor viktig at du har rikelig å spe på med
underveis. Har du gjort gode forberedelser skal det ikke være nødvendig å bruke
mer enn ett forsøk.
Turen til Vigdalen ble en kopi av ”Jo flere kokker, jo mer
søl”. Mange ville bidra og alle hadde sin egen måte å fyre opp bålet på. Også
mye variert og dårlig kunnskap gjorde det vanskelig å få fyr på bålet. Flere
timer tok det fra vi startet å samle ved til bålene hadde fått flammer. Helt
utrolig! Mye av feilene som ble gjort var dårlig plattform og dårlige
forberedelser. Dette resulterte i mange forsøk og til dels oppgitte blikk.
Heldigvis ble det god fyr tilslutt og selv om maten ble utsatt noen timer ble
stemningen på topp. En nydelig topptur på Buskrednosi dagen etter satte prikken
over i-en på en fine dager i Vigdalen.
![]() |
På vei til Buskrednosi. |
Kilder
Lappegard, S. Lium, H. (2013). Slik tenner du bål. Hentet 16.03.16, fra: http://www.utemagasinet.no/Magasin/Slik-tenner-du-baal
Lånkan, K. (2016). Få fyr på vinterbålet. Hentet 16.03.16, fra: http://www.porten.no/artikler/forbrukar/fa-fyr-pa-vinterbalet
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar